Brunkager

250 g. smør
125 g. lys sirup
200 g. rørsukker
2 tsk. (7g) Potaske
1 spsk. koldt vand
1 tsk allehånde
4 tsk kanel
1 tsk nellike
500 mel
125 g hele mandler
25 g hele pistacienødder
Finthakket skal af 1 appelsin (kan udelades)

5-7 min 180 g midt i ovnen

Smør, sirup og farin smeltes for middel varme til det er ca. 70 grader. Gryden tages af varmen.
Kanel, nelliker, ingefær, allehånde blandes i. Når blandingen er blevet lunkent, røres melet i. Tilføj appelsinskal, hele mandler og pistacienødder.

Potasken og vand røres sammen i en kop og tilføjes.

Det hele æltes straks sammen i en røremaskine til dejen er ensartet.
Afkøles ved stuetemperatur til næste dag, hvor den udskæres i 5 lange “baner” eller formes til pølser af passende tykkelse (ca. 6 pølser). Disse pakkes enkeltvis i staniol og fryses til næste dag – gerne længere. (De kan ligge i fryseren i månedsvis og på den måde kan man tyv-starte julebagningen lidt)
Hver bane eller pølse tages direkte fra fryseren og skæres i papirtynde, men hele skiver, bages på bagepapir ved 180 grader midt i ovnen, hold godt øje, bagetiden kan variere betydeligt, lige fra 5-7 min til 9 – 12 min, afhængig af ovn og tykkelse på kagerne.
Afkøles på bagerist. Opbevares i tætsluttende dåse.

Først når kagerne er helt kolde, lægges de i dåse, der lukkes tæt – evt. med en serviet under låget.